Yıldız Teknik Üniversitesi Tüneli

Öncelikle herkese merhaba demek istiyorum, bu yazıda size önce kulaktan duyduğum sonra geçen 5,6 yıllık sürede araştırmalarımla da doğruluğunu en azından kafamda netleştirdiğim güzeller güzeli İstanbul'umuzun gizli tünellerinden olan girişi Yıldız Teknik Üniversite'sinin bahçesinde bulunan ama sürekli problem çıkardığı için kapatılan tünelden bahsetmek istiyorum. Bu tüneli ilk babamdan duydum ve açıkçası çok ta inanmadım diyebilirim çünkü böyle bir tünel mevcut ise neden turizm için kullanılmak yerine kapatılsın, üstü kapansın çok ta mantıklı gelmedi bana. Daha sonra 3 4 yıl önce takip ettiğim Derin Tarih adlı programda gazeteci, tarihçi Murat Bardakçı'nın 90'lı yıllarda devlet tarafından 4 kişi görevlendirildik ve bu tünellerin haritasını çıkarmamız istendi ve bizde yoğun çalışmalar sonucunda bu haritaları çıkardık hatla 1 nüshası da bende bulunmakta demesi üzerine artık bazı şeyleri araştırmak daha çekici geliyordu çünkü inanmadığım babam yaşayan tarih çıkmıştı[:):):)].Hatla bu programdan sonra araştırmaya başlayınca HaberTürk gazetesinde 2011'de yazdığı yazıda aşağıdaki fotoğrafta dahil olmak üzere bu tünellerden birkaç fotoğrafta paylaşmıştır.


http://www.haberturk.com/yazarlar/murat-bardakci/656195-once-yeralti-istanbulunun-sirrini-cozelim-iskocya-biraz-beklesin

Bu yazısında bu tünellerin neden gizlendiğini ise "Defineci Korkusu" olarak belirtmiştir.Eğer bu haritayı yayımlayacak olursam defineciler bu tarihi tünelleri harap eder diye bu haritaları da paylaşmaktan çekinmiştir.Babamla bu konuyu konuşunca çok iyi hatırlıyorum yıl 2014 Nisan ya da Mayıs aylarındaydık. Hatla arabaya atlayıp YTÜ'ne gidip tünele bakmışlığımız bile vardır acaba hala duruyor mu? diye ama üstünün kapatıldığını görmüştüm ve açıkçası üzülmüştüm.Eğer gidecek olan olursa YTÜ'sinde piknik alanının karşısında ki tarihi L şeklindeki binanın önündeki yeşil çimenlerde girişinin olduğunu söyleyebilirim ama tabi ki gidecek olursanız sadece yeşillik göreceksiniz. Bu arada babam bu tüneli nereden biliyor diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı ise 1991'de YTÜ Davutpaşa kampüsünün kışla olduğunu söyleyebilirim ve babam 1991'de İstanbul'da askerdi.
Bu fotoğrafta gördüğünüz o yıllarda yatakhane olarak kullanılan binadır. Bahsettiğim tünelin girişi bu fotoğrafta gözüken kısımda değil hemen görülen geniş kapıdan girilince 10-15 metrelik bir koridordan sonra çıkış kapısının önündeki aslında çok ta kullanıldığını söyleyemeyeceğim çimlerin içindeymiş. Belki de bu kadar soyutlanmış olmasının sebebi de altındaki tünellerdir. Bu tünel girişi askerlik yıllarında baya bir ünlüymüş. Hatla birçok asker bu tünellere girip çıkmamıştır ya da çıkamamıştır. Okuduğum başka makalelerde bu tünellerin hikayelerini 2,3 rivayetle açıklayanlar var elbette.1 rivayete göre bu tüneller Fatih İstanbul'u fethettiği zaman Bizans Kralları Suriçi'ndeki saraylarından Davutpaşa bölgesine kaçarken kullandığı tünellerdir. Çünkü 1453 yılında İstanbul haritası Suriçi'nden ibarettir yani şu an ki Fatih bölgesinden eğer Davutpaşa'ya ulaşırsanız kendinizi Avrupa'ya atmanız çok daha kolaylaşır.
Bu haritada ise 16.yy İstanbul haritasını görebiliriz.

Bu gizli yolların kitabı bile vardır!(Murat Bardakçı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

"Bilinen" En Eski Tünelimiz: T2 Tramvay Hattı

Köstebek Yuvası:Taksim